Het brein en/of de ziel?

16 januari
Zoals wij in de 60-er / 70-er jaren dachten dat ons gedrag vooral afhankelijk was van de omstandigheden, zo worden wij nu vooral bepaald door ons brein (volgens Swaab). Dat stelt de vraag naar de ziel (wat wij er dan ook onder verstaan): is er ergens een instantie in ons (de ziel dan maar), die (ook nog) iets te zeggen heeft over wat wij doen en laten?
Deze vraag staat centraal op Bunnikindewereld van 16 jauari a.s. Meld uiterlijk 15 januari even of je komt en mee-eet Welkom!!!

wondersmal

Sinds het verschijnen van Dick Swaab’s “Wij zijn ons brein” (Uitgeverij Contact, 2010. ISBN 9789025435226) is weer een nieuwe discussie opgelaaid over de vraag naar het wezen van de mens. Swaab beweert, dat -op grond van neurologisch onderzoek- de mens zijn brein is. D.w.z. het handelen van de mens wordt gestuurd door neuronen, of beter:  door het samenspel van miljarden neuronen: Aan het bewegen van de vinger gaat hersenactiviteit vooraf. ‘Ik’ beweeg mijn vinger, wordt hiermee ondergraven.

De aanname van Dick Swaab stelt ons voor vele vragen:

  • De vraag naar de ziel: als wij ons brein zijn, staat het (eeuwenoude) concept van de ziel op losse schroeven. Bewustzijn is  gevolg van hersenbewegingen, de ziel bestaat niet.
  • De vraag naar de vrije wil: als het brein voorafgaat aan persoonlijke beslissingen, dan is dat een streep door (de rekening van) de vrije wil. En dat stelt ons gelijk voor de volgende kwestie, nl.
  • De vraag naar verantwoordelijkheid: noch voor de pedofiele neigen van badmeesters, noch voor de hetero- of homofiele neigingen van mijzelf ben ik verantwoordelijk. Ook deze worden bepaald door het ingewikkelde samenspel, dat de neuronen in ons hoofd opvoeren.

Voor wie zich anders wil voorbereiden:

Voor wie zich stevig wil inlezen:

  • Het boek van Swaab “Wij zijn ons brein” (zie boven)
  • Bert Keizer: “Waar blijft de ziel”, Lemniscaat, 2013, ISBN 978 90 477 0558 1.
  • De ziel opnieuw van Renée van Riessen ISBN 9789491110139

Voor wie zich een beetje wil inlezen:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.